Erytrytol jako zamiennik białego cukru

Każdy z nas dobrze wie, że nadmiar białego cukru może nam szkodzić, dlatego w niektórych sytuacjach warto zamienić go na inną substancję słodzącą. Na rynku pojawia się coraz więcej alternatyw dla tradycyjnego cukru. Jedną z nich jest erytrytol. Składnik ten jest dobrze znany wszystkim miłośnikom zdrowego odżywania, jednak nie wszyscy wiedzą, czym jest ów składnik. Co kryje się pod tą nazwą? Jakimi właściwościami odznacza się erytrytol? Jak można go stosować?

Czym jest erytrytol?

Erytrytol, znany również jako erytryt lub erytrol to słodzik, który naturalnie występuje w przyrodzie. Erytryt powstaje w wyniku fermentacji drożdżowej gliceryny i można go znaleźć m.in. niektórych serach, warzywach lub owocach (np. gruszkach lub winogronach).

Czym różni się erytrytol od białego cukru?

Erytryt do złudzenia przypomina tradycyjny cukier, jednak sporo się od niego różni. Przede wszystkim jest od niego o wiele zdrowszy. Erytrytol nie posiada kalorii i odznacza się niskim indeksem glikemicznym, dlatego mogą go spożywać osoby zmagające się z cukrzycą. Co więcej, w porównaniu do białego cukru, erytryt nie jest szkodliwy dla naszych zębów i nie powoduje próchnicy. Erytryt z wyglądu wygląda jak biały cukier, jednak jest od niego mniej słodki.

Jakimi właściwościami odznacza się erytrol?

Erytrol niekiedy określa się mianem najzdrowszego cukru na świecie i w pełni zasłużył na to określenie. Jest on bardzo łagodny dla naszego żołądka, dlatego nie powoduje podrażnień ani innych nieprzyjemnych reakcji. Charakteryzuje się on także właściwościami antybakteryjnymi. Według Światowej Organizacji Zdrowia erytrytol to substancja w pełni przebadana, która nie stwarza zagrożenia dla ludzkiego życia.

Jak stosować erytrytol?

Erytryt to składnik niezwykle uniwersalny, dlatego możemy go wykorzystywać na różne sposoby. Sprawdzi się do posłodzenia gorących napojów, a także do przygotowania różnego rodzaju wypieków i deserów. Można go także dodać do sosu czy marynaty. Musimy jednak pamiętać, że erytryt nie ulega procesowi karmelizacji.