Erytrytol – zdrowy zamiennik cukru

Erytrytol, znany jako erytrol jest zdrowym zamiennikiem cukru. W smaku jest do niego bardzo podobny, ale posiada sporo dobroczynnych właściwości. Dlatego też, w przeciwieństwie do cukru, nie należy się go obawiać. Zanim jednak sięgniemy po erytrytol, dobrze byłoby zapoznać się z jego właściwościami. Warto byłoby także mieć świadomość tego, do czego właściwie możemy ów zamiennik cukru wykorzystać.

Erytrytol – najważniejsze informacje

Erytrytol można znaleźć w niemal każdym dużym supermarkecie. Jest on także dostępny w sklepach ze zdrową i ekologiczną żywnością. Nie ma się temu co dziwić, bo jest to produkt zdrowy i jednocześnie funkcjonalny. Jego indeks glikemiczny jest równy zeru, dlatego też po produkt ten mogą sięgać osoby zmagające się z cukrzycą i insulinoopornością. Co ciekawe, ten wyjątkowy zamiennik cukru jest w stanie zapobiegać rozwojowi próchnicy. Trzeba zaś przyznać, że cukier nie wpływa korzystnie na nasze uzębienie. Udowodniono, że erytrytol posiada także właściwości antyoksydacyjne. Dzięki temu, może korzystnie wpływać na nasz wygląd zewnętrzny. Trzeba jednak pamiętać o tym, że jego nadmierne spożycie może spowodować efekt przeczyszczający. Erytrytol nie posiada również tak słodkiego smaku jak cukier. Zazwyczaj trzeba więc będzie użyć go nieco więcej. Jeżeli chodzi o cenę tego produktu, jest ona zdecydowanie wyższa od ceny cukru, ale niższa od ceny ksylitolu.

Jakie zastosowanie znajduje erytrytol?

Erytrytol znalazł powszechne zastosowanie. Króluje on przede wszystkim w kuchniach osób, które troszczą się o swoje zdrowie. Można słodzić nim napoje, zarówno te ciepłe, jak i chłodne. Ten zamiennik cukru idealnie nada się również do posłodzenia budyniu, domowych lodów czy owsianki. Nic nie stoi na przeszkodzie temu, aby dodać go także do wypieków. Trzeba jednak mieć na uwadze to, że erytrytol nie będzie stanowił dobrej pożywki dla drożdży. Do wypieków drożdżowych powinniśmy więc mimo wszystko użyć odrobiny klasycznego cukru.